Ny hjemmeside: Hvilke muligheder er der?

Opdateret: 8. November 2022

Lanceringen af en ny hjemmeside kan være et spændende projekt, men det er også en opgave, der bør tages meget alvorligt. Det handler ikke kun om, hvor mange penge der skal bruges på projektet, men også hvordan man planlægger fremover. Inden du overhovedet overvejer, hvordan selve hjemmesiden skal udformes, bør du have tænkt grundigt over, hvad en hjemmeside skal indeholde. 

I denne artikel vil vi derfor se nærmere på nogle ting, du bør tænke over, inden du går i gang med at designe en ny hjemmeside. Så kan du spørge dig selv, om det er absolut nødvendigt, og det svarer vi et tårnhøjt ja til. En ny hjemmeside kan være et glimrende værktøj for din virksomhed, men det er vigtigt, at det bliver gjort rigtigt. 

Læs med, hvis du vil vide mere om, hvilke forarbejder der skal gøres, samt hvilke designmuligheder du kan benytte dig af. 

Hvad skal du tænke på, når du opretter en ny hjemmeside?

Som vi allerede har set, er der nogle ting, du bør tænke igennem, inden du begynder at planlægge selve designet af en ny hjemmeside. Det handler om, at siden opfylder virksomhedens behov, samt at den giver tilstrækkelig funktionalitet til en god brugeroplevelse. Et resultat af sjusket planlægning er ofte, at funktionaliteten er middelmådig, hvilket også fører til, at brugeroplevelsen ikke bliver som ønsket. Nedenfor har vi derfor samlet nogle punkter, som du bør tænke igennem, inden du går videre.

Hvad er formålet med hjemmesiden?

Det første, du skal afklare, er, hvad du vil opnå med din hjemmeside. Skal det være en digital præsentation af virksomheden, eller skal det være muligt for kunder at bestille tid online? Måske vil du præsentere et udvalg af produkter eller have en netbutiksløsning integreret på hjemmesiden? Her er det vigtigt, at du sætter klare rammer for, hvad du vil opnå med en ny hjemmeside, inden du går i gang med det visuelle design. Lav gerne en liste over, hvad den skal indeholde, samt hvorfor den netop skal indeholde dette. 

Hvad er budgettet?

Det er svært at komme uden om, at penge ofte er et naturligt udgangspunkt for alle projekter. Det gælder naturligvis også for en ny hjemmeside. Du bør derfor gennemgå, hvad du ønsker at få ud af hjemmesiden, og derefter se på, hvilket budget der er til rådighed for projektet. Her anbefaler vi, at du er realistisk og ser på, hvad du egentlig kan forvente at få for pengene. Hvis du oplever, at du ikke har et tilstrækkeligt budget til al den funktionalitet, du ønsker, så vil det være naturligt at lave en prioriteret liste over de vigtigste punkter først. 

Hvad betragtes som en succes?

Det er et punkt, som mange mennesker undervurderer, men det er meget vigtigt for dig at kunne bestemme, hvad du vil opnå med projektet. Her handler det om at sætte klare mål for, hvad der betragtes som en succes. Eksempler på dette kan være lancering af en ny hjemmeside, øget digitalisering af ordrer eller andre mål. For at afklare, hvad succes er, er det vigtigt at tage højde for, hvad du oprindeligt ønskede at få ud af din hjemmeside. Målene skal være så målbare som muligt og derfor præciseres så godt som muligt. 

Hvem er målgruppen?

Hvem vil egentlig bruge din hjemmeside? Dette er noget, der bør tages højde for, så hjemmesiden er designet med dette for øje. Hvis du for eksempel vil lave en hjemmeside for ældreplejen i en kommune, skal den være så nem at navigere rundt på som muligt. Skal du derimod designe en ny hjemmeside til et hipt bureau, kan den udfordre de etablerede normer endnu mere. Her er det vigtigt, at du laver en hjemmeside, der faktisk er imødekommende over for den målgruppe, der vil bruge de tjenester, du tilbyder online. 

Hvem skal lave den nye hjemmeside?

Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at få afklaret, hvem der skal lave din hjemmeside. Måske har du din egen afdeling til dette internt? Selvom nogle måske har den luksus, bliver de fleste nødt til at skaffe ekspertise udefra. Der er dog flere alternativer til, hvordan det kan gennemføres, og det er netop dette, vi skal se lidt nærmere på nu. 

Hvilke muligheder for en ny hjemmeside er der?

Hvem der skal designe din hjemmeside vil være en naturlig del af planlægningen af en ny hjemmeside. Her er der som regel to muligheder, du kan vælge imellem, hvis du ikke har viden i huset. Vi kan også nævne, at freelancere selvfølgelig er en mulighed, men medmindre du har et godt kendskab til, hvordan du laver en hjemmeside – vil dette ofte være kompliceret og svært at holde styr på. For at sikre, at du får en professionel hjemmeside, anbefaler vi derfor disse to valg: 

Designbureau

Har du et tilstrækkeligt budget, vil det være naturligt at hyre et professionelt bureau, der kan klare opgaven for dig. På den måde vil du sikre kvaliteten af hjemmesiden, samt at en anden tager ansvar for at skabe det, du har visualiseret. Det er dog vigtigt at bemærke, at det ofte kan være dyrt at bruge et bureau, hvilket betyder, at du bør have et betydeligt budget, hvis dette er din foretrukne fremgangsmåde. 

Hjemmesideprogram

Et andet valg for dig, der har et mindre budget, ville være et såkaldt hjemmesideprogram. Det er platforme, hvor du kan bruge simple designværktøjer til selv at designe en hjemmeside. Fordelen ved disse er, at du ikke behøver viden om kodning, men derimod kun kan designe det visuelle. Al kodning vil foregå i baggrunden, så du får en professionel hjemmeside som resultat. Efterhånden som disse er blevet bedre, er hjemmesideprogrammer faktisk blevet et attraktivt alternativ til dyrere designbureauer.

Vores foretrukne hjemmesideprogrammer

Der er utallige hjemmesideprogrammer på markedet, men mange af dem er i bedste fald middelmådige. På baggrund af vores egen research har vi derfor valgt at fremhæve de tre, vi anser for at være de bedste for dig, der skal lave en professionel hjemmeside. Disse tilbyder alle et bredt udvalg af skabeloner tilpasset virksomheder – samtidig med at de er nemme at bruge. 

Wix

Wix var et af de første hjemmesideprogrammer på markedet, men de fik en lunken modtagelse. Det skyldes, at platformen ganske enkelt var lidt forud for sin tid, og at produktet endnu ikke var færdigt. Heldigvis har dette ændret sig, og Wix tilbyder nu et a de bedste hjemmesideprogrammer på markedet. Vi kan især godt lide Wix på grund af deres enkle træk-og-slip-editor, samt de mere end 800 forskellige skabeloner, der følger med dit abonnement. 

Her kan du vælge den stil på hjemmesiden, der passer bedst til dit formål, og derefter bruge editoren til at foretage de relevante ændringer, du ønsker. Wix tilbyder syv forskellige abonnementer, der gør det muligt at skalere platformen efter dine egne behov. Netop det gør Wix fremragende, uanset om du skal lave en stor eller lille hjemmeside. Du kan starte med et lille abonnement og derefter opgradere, når du ser behovet for mere lagerplads eller kraft. 

Webnode

Et andet populært hjemmesideprogram, der giver dig mulighed for at bygge professionelle hjemmesider uden behov for kodning, er Webnode. Denne platform er ganske vist ikke så stor som Wix, men tjenesten er relativt god. Her finder du et godt udvalg af minimalistiske designskabeloner, der nemt kan ændres til en ny hjemmeside. Prismæssigt er de også forholdsvis ens, så her vil smag og behov ofte være den store beslutning. 

Webnode har en utrolig simpel editor, men i nogle tilfælde kan den være lidt for simpel. Skal du designe en mere krævende hjemmeside, vil vi derfor betragte Wix som det bedste alternativ. Udover dette er Webnode en brugervenlig, omkostningseffektiv og ikke mindst kraftfuld løsning, der giver dig mulighed for at lancere en ny hjemmeside på 1-2-3. 

Squarespace

Sidst, men ikke mindst, vil vi fremhæve Squarespace som et alternativ til Wix og Webnode. Squarespace er endnu et hjemmesideprogram, der er mere velegnet til dig, der vil have en online butik eller et ekstra øje for detaljer. Denne platform er anerkendt for sine stilfulde skabeloner og muligheder for at justere designet på et meget detaljeret niveau. 

Dette har gjort Squarespace populær blandt influencere, personligheder og små virksomheder, der ønsker en unik onlinebutik, men som ikke har budgettet til at hyre et bureau til at skabe deres drøm. I lighed med Wix og Webnode tilbyder Squarespace flere forskellige abonnementer, så du nemt kan tilpasse det til dine egne behov og rammebetingelser. 

Sammendrag

Når du skal lave en ny hjemmeside, er der meget, der skal planlægges, designes og ikke mindst omkostninger, der skal tages højde for. Vi har derfor forsøgt at kortlægge, hvad du bør tænke over, inden du starter sådan et projekt, samt hvilke muligheder, der er for forskellige budgetter. Som udgangspunkt herfor vil det være klogt at følge listen med spørgsmål om kortlægning, inden du vælger den løsning, der passer bedst til dit projekt. Dette vil sikre, at alle agenturer, der vil bidrage til projektet, får den nødvendige information, de har brug for.