Webshop-løsning

Opdateret: 31. Januar 2023

En webshop har langt fra de samme opstartsomkostninger som en fysisk butik, hvilket har gjort dem til et attraktivt udgangspunkt for iværksættere. Hvilken webshop-løsning, du vælger, vil dog have stor betydning for den funktionalitet, du opnår. Her ved vi af erfaring, at det kan være svært at vælge, når der er et utal af mulige løsninger tilgængelige online.

For at gøre denne søgning lidt nemmere, har vi derfor valgt at lave en tjekliste for, hvad du bør tænke over, inden du vælger en løsning, samt hvilke platforme vi anser for at være de bedste i Danmark. På den måde kan du nemmere finde den løsning, der passer dig bedst, og hurtigere komme i gang med din egen webshop. 

Især vil opstartsomkostninger og skalerbarhed være vigtig, når du opretter din første webshop. Her er der store forskelle på, hvad du kan forvente af de forskellige systemer, så sørg for, at du ikke forpligter dig til en løsning, der medfører store omkostninger i starten. 

Før du vælger en webshop-løsning

En typisk fejl, som mange begår, når de lancerer deres første webshop, er udelukkende at fokusere på prisen på den tjeneste, de køber. Som følge heraf vil mange stå tilbage med et system, der ikke er optimalt, eller som gør det nødvendigt at migrere hele din webshop til en ny løsning inden for kort tid. 

For at forhindre dig i at falde i denne fælde, har vi fremhævet nogle vigtige punkter, som du bør overveje, inden du ser nærmere på en webshop-løsning. Dette vil ikke nødvendigvis give dig alle svarene, men det vil uden tvivl gøre det nemmere at finde ud af, hvad du egentlig har brug for i en løsning. 

Betalingsmetoder

En vigtig del af at drive en webshop vil altid være at kunne opkræve betaling fra kunder. Udvalget er dog blevet stort de senere år, hvilket også gjort det svært at vælge, hvilke betalingsmetoder der egentlig skal tilbydes. Et begrænset udvalg kan indebære, at du mister potentielle kunder, mens et stort udvalg kan påføre din virksomhed unødvendige omkostninger.

Kort fortalt vil der derfor være en hårfin grænse for, hvor mange løsninger der er gode, men også hvor mange der er overflødige. Vores bedste tip på dette område vil være at vælge de mest traditionelle (Visa, Mastercard, PayPal, Klarna osv.) og så se, om behovet for andre løsninger opstår undervejs. I de fleste tilfælde vil der sjældent blive efterspurgt andre muligheder, men hvis en bestemt metode skulle dukke op ofte, kan du altid overveje at tilføje den.  

Udseende og hosting

Konkurrencen om kunderne er hård online, hvilket betyder, at brugeroplevelsen bliver en vigtig faktor at være opmærksom på. Så kommer udseende og hosting ind som vigtige faktorer for, hvordan en potentiel kunde vil opleve din webshop. Her er der store forskelle på, hvad du får med i et abonnement. 

Eksempelvis vil Wix og Shopify tilbyde alt-i-én løsninger, hvor du får hosting, design og funktionalitet inkluderet i dit abonnement. Vælger du derimod mere omkostningseffektive løsninger som WooCommerce, skal du selv købe nogle af disse. Så skal du sørge for, at webhosting og udseende er så tæt på potentielle kunder som muligt, så de får en hurtig og smertefri oplevelse. 

Så taler vi ikke nødvendigvis om, at du skal have det smarteste webhotel lige fra starten, men derimod at du skal være geografisk tæt på dine kunder. Skal du sælge produkter til USA, betyder det, at du skal sørge for webhosting i USA – tilsvarende vil en målgruppe i Danmark kræve hosting i Danmark. 

Udvidelser og funktionaliteter

Hvis du skal designe en netbutik og samtidig er optaget af webshop SEO, så vil funktionalitet være vigtig, men det er ofte meget forskelligt, hvad du har brug for. Det kan være alt fra en nyhedsbrevstilmelding til en kalender og muligheden for at beregne transportomkostninger. For dig som webmaster vil det derfor være vigtigt at vide, at du kan tilføje den nødvendige funktionalitet, hvis dette bliver relevant. 

Her er der store forskelle på, hvad de forskellige platforme tilbyder, hvilket betyder, at du bør vælge med omhu. Eksempelvis kan Wix tilbyde omkring 50 forskellige applikationer, der er specielt udviklet til webshops, mens Shopify har langt over 1.000. Sørg derfor for at kortlægge, hvilke funktionaliteter du skal bruge, og sørg så for, at den relevante software er tilgængelig. 

Bedste webshop-løsning til webshops i Danmark

Selvom der findes mange webshop-løsninger, anbefales langt fra alle til vores læsere. Dette skyldes, at mange løsninger i bedste fald er ret middelmådige. For at sikre, at du starter din webshop med den bedste platform, har vi derfor kigget nærmere på nogle af vores favoritter. Alle disse har forskellige styrker og svagheder, men du kan tage et kig på de forskellige konklusioner for at se, hvilken platform der er bedst til dit projekt. 

Wix

Wix har længe været et førende hjemmesideprogram, men de har også for nyligt udvidet med et separat modul til webshop-løsninger. For dig, der skal lave en webshop, betyder det, at du ikke kun får et godt system til håndtering af kunder, men du kan også hurtigt og nemt lancere din egen hjemmeside. Wix inkluderer sit traditionelle hjemmesideprogram i alle abonnementer, hvilket gør det nemt at designe hele din proces. 

Fordelen ved Wix er, at du får en overskuelig platform, der giver dig mulighed for nemt at planlægge hele kundeoplevelsen. Her kan du sikre navigation, design og backend – alt sammen i samme platform. Oven i dette giver Wix en gennemsigtig omkostning gennem sine syv forskellige abonnementer. For nye webshops betyder det fuld kontrol over omkostningerne, samt muligheden for hurtigt at opskalere din virksomhed. 

Konklusion: Wix er bedst for dig, der skal lancere en ny webshop og gerne vil holde omkostningerne nede i starten. 

Shopify

Du vil have svært ved at finde en webshop-løsning, der tilbyder mere funktionalitet end Shopify. Dette har gjort, at mange tusinde webshops i dag bygger videre på Shopifys platform. Denne platform tilbyder ikke så godt et hjemmesideprogram som Wix, men til gengæld får du langt bedre backend-funktionalitet. 

Shopify tilbyder også langt bedre betalingsmetoder end Wix – men du skal være opmærksom på transaktionsgebyrer. Hvis du vælger en anden løsning end Shopify Payments, vil tredjeparter blive påført omkostninger. De tilbyder et stort udvalg af designs og skabeloner, men vil du have noget unikt, skal du højst sandsynligt betale ekstra for dette. 

Konklusion: Shopify er en fremragende platform, men den kan have en lidt stejlere indlæringskurve end Wix. Derudover er omkostningerne højere, så den egner sig bedst til etablerede webshops. 

MyStore

MyStore.no er en norsk webshop-løsning, som er blevet mere og mere populær de senere år. Her får du, hvad vi kan se som en kombination af Wix og Shopify – bare i en norsk pakke. Denne løsning er mest tilpasset det norske marked, hvilket betyder, at du bør have styr på din målgruppe, inden du eventuelt går efter MyStore.

På den stærkere side kan MyStore tilbyde betalingsmetoder, som de fleste nordmænd kender til. Du kan blandt andet bruge Vipps og Klarna, som ikke er tilgængelige hos Wix og Shopify. De tilbyder også et attraktivt system, hvor du hurtigt og nemt selv kan designe din webshop. Men skulle du have lyst til noget særligt, kan du bede om assistance fra MyStore, så en professionel designer klarer arbejdet for dig. 

Konklusion: MyStore er en brugbar platform for dig, der sigter mod det norske marked, og derfor ikke har brug for udenlandsk support. Her får du alt hvad du skal bruge til betalingsmetoder og stærke servere i Norge. 

WooCommerce

Sidst men ikke mindst er WooCommerce en populær platform, der kan være relevant for nye webshops. Den store forskel mellem WooCommerce og de andre platforme på denne liste er, at førstnævnte er helt gratis. Det er dog vigtigt at bemærke, at det at bruge WooCommerce langt fra er gratis. 

Du bliver nødt til at levere hosting, domænenavne og eventuelle udvidelser gennem WordPress, hvis du vil bruge WooCommerce. På denne måde vil du helt sikkert spare en hel del på WooCommerce-platformen, men det er langt fra gratis at sammensætte en WooCommerce webshop-løsning. 

Konklusion: WooCommerce er en glimrende løsning til store webshops, men det kræver, at du har en vis viden om, hvordan du opretter en WooCommerce/WordPress-hjemmeside. Du skal derfor forvente en forholdsvis stejl indlæringskurve. 

Sammendrag

Hvis du har en iværksætter i maven, kan en webshop ofte være det første skridt på vejen. Det er dog vigtigt at vide, hvilke faldgruber du kan støde på undervejs. For at gøre vejen til succes lidt nemmere, har vi derfor kigget nærmere på, hvilken webshop-løsning du bør overveje til diverse webshops, samt hvad du bør tænke over, inden du drager en konklusion. 

Målet med dette har været at gøre det lidt nemmere at vælge blandt de utallige løsninger, der findes online. En solid webshop er langt mere end blot udseende, hvilket betyder, at du også skal passe på, hvilken platform du bygger din fremtidige succes på. Der vil være mange fristelser undervejs, så sørg for at vælge den løsning, der passer bedst til både produkterne, du skal promovere, og den målgruppe, du har tænkt dig at ramme.